loading...
سایت اطلاع رسانی صنعت برق ایران

ژنراتورهای سنکرون

admin بازدید : 1334 جمعه 18 تير 1395 نظرات (0)

آشنایی با ژنراتور سنکرون
ژنراتورهای سنکرون یا آلترناتورها ماشین هایی سنکرونی هستند که برای تبدیل توان مکانیکی به الکتریکی ac به کار می روند.

ژنراتور سنکرون

ساختمان ژنراتور سنکرون
در ژنراتور سنکرون , یک جریان dc به سیم پیچی روتور اعمال می شود ,که میدان مغناطیسی روتور را تولید می کند. روتور  ژنراتور نیز توسط یک محرک اولیه به گردش درمی آید و به این ترتیب یک میدان مغناطیسی دوار درون ماشین ایجاد می شود . این میدان مغناطیسی دوار در سیم پیچی های استاتور ژنراتور یک مجموعه  ولتاژ سه فاز القا می کند چون استاتور به صورت سه فاز سیم پیچی شده ولتاژ القا شده در آن نیز سه فاز می باشد.
سیم پیچی میدان و سیم پیچی آرمیچر دو اصطلاح متداولی هستند که برای توصیف سیم پیچی های ماشین به کار می رود . به طور کلی , اصطلاح ” سیم پیچی ” به سیم پیچی هایی اطلاق می شود که میدان مغناطیسی اصلی ماشین را تولید می کند , و اصطلاح ” سیم پیچی آرمیچر ” به سیم پیچی هایی اطلاق می شود که ولتاژ اصلی در آن القا می شود. در ماشین های سنکرون , سیم پیچی های میدان روی روتور قرار دارند ; پس عبارت های ” سیم پیچی روتور ” و ” سیم پیچی میدان ” را می توان به جای هم به کار برد . عبارتهای ” سیم پیچی استاتور ”  و  ” سیم پیچی آرمیچر ” نیز وضعیت مشابهی دارند .
روتور ژنراتور سنکرون اساسا یک الکترو مغناطیس بزرگ است. قطب های مغناطیسی روتور می توانند ساختمان برجسته یا صاف داشته باشند . قطب برجسته قطب مغناطیسی ای است که نسبت به سطح روتور پیش آمدگی دارد . از سوی دیگر , قطب صاف قطب مغناطیسی ای است که با سطح روتور هم سطح باشد. در شکل زیر یک قطب صاف و یک قطب برجسته نشان داده شده است. روتوهای قطب – صاف معمولا برای ماشین های دو یا چهار قطبی یا بیشتر به کار می روند. چون روتور در معرض میدان های مغناطیسی متغییر قرار دارد , آن را از لایه های نازک می سازند تا تلفات جریان گردابی کاهش یابد.
یک جریان dc باید به مدار روتور اعمال شود تا میدان مغناطیسی رتور شکل بگیرد. چون روتور در حال دوران است , برای دادن توان dc  به سیم پیچی های میدان آن آرایش خاصی لازم است. برای فراهم کردن این توان dc دو روش متداول وجود دارد:

  •  فراهم کردن توان dc خارجی با استفاده از حلقه ای لغزان و جاروبک ها.
  •  فراهم کردن توان dc  از یک منبع تغذیه dc  خاص که مستقیما بر روی محور ژنراتور سنکرون نصب شده است.

حلقه های لغزان حلفه های فلزی هستند که محور ماشین را کاملا احاطه کرده اند اما نسبت به آن عایق شده اند . هر کدام از سرهای سیم پیچی روتور به یکی از دو حلقه  لغزان روی محور ماشین سنکرون متصل می شود , و بر روی هر حلقه ی لغزان یک جاروبک سوار است. اگر سر مثبت یک منبع ولتاژ dc  به یک جاروبک و سر منفی آن به جاروبک دیگر متصل شود , آن ولتاژ dc  در همه ی زمان ها به سیم پیچی میدان اعمال می شود و مقدار آن به موقعیت زاویه ای و سرعت روتور ربطی ندارد.

هنگامی که برای تامین توان dc سیم پیچی میدان ماشین سنکرون حلقه های لغزان و جاروبک ها به کار می روند , چند مشکل ایجاد می شود .مراقبت و نگهداری ماشین باید بیش از پیش صورت گیرد , زیرا جاروبک ها را باید از نظر فرسودگی به طور منظم کنترل کرد. به  علاوه در ماشین هایی که جریان میدان بزرگتری دارند, افت ولتاژ جاروبک ها می تواند یک عامل مهم افت توان باشد . با وجود این مسایل , حلقه های لغزان و جاروبک ها در تمام ماشین های سنکرون کوچک به کار می روند , چون هیچ روش ارزان قیمت دیگری برای تامین جریان dc  میدان وجود ندارد.
در ژنراتور و موتورهای بزرگتر, برای تامین جریان dc  میدان ماشین , تحریک های بدون جاروبک به کار می روند . تحریک بدون جاروبک یک ژنراتور ac  کوچک است که مدار میدان آن در استاتور و مدار آرمیچر آن بر محور موتور سوار شده است. خروجی سه – فاز ژنراتور تحریک توسط یک مدار یک سوکننده ی سه فاز , که آن نیز روی محور ژنراتور سوار شده است , یکسو شده , به مدار میدان اصلی داده می شود(که روی رتور قرار دارد) . با کنترل جریان کوچک   dc میدان ژنراتور تحریک (که در استاتور قرار دارد) می توان جریان میدان اصلی ماشین را بدون استفاده از حلقه های لغزان و جاروبک ها تنظیم کرد.
شکل زیر روتور یک ماشین سنکرون را نشان می دهد که تحریک بدون جاروبک آن روی محور ماشین سوار شده است. چون بین روتور و استاتور هیچ اتصال مکانیکی وجود ندارد, تحریک بدون جاروبک در مقایسه با حلقه های اصطکاکی و جاروبکها نگهداری بسیار کمتری لازم دارد.

برای تحریک ژنراتور کاملا مستقل از منبع تغذیه خارجی باشد. معمولا یک تحریک راهنما به سیستم اضافه می کنند. تحریک راهنما یک ژنراتور ac کوچک با مغناطیس دائم است. مغناطیس دائم روی محور روتور و سیم پیچی سه فاز در استاتور قرار دارد . این ژنراتور توان مدار میدان ماشین اصلی را کنترل می کند . اگر یک تحریک راهنما روی محور ژنراتور وجود داشته باشد , برای به کار انداختن ژنراتور منبع الکتریکی خارجی لازم نیست.

در بسیاری از ژنراتورهای سنکرون دارای تحریک بدون جاروبک , حلقه های لغزان و جاروبک ها نیز تعبیه شده اند , تا در مواقع اضطراری یک منبع جریان dc  کمکی برای میدان در دسترس باشد.
استاتور ژنراتور سنکرون معمولا از پیچک های پیش ساخته تشکیل می شود که به صورت دو طبقه دراستاتور قرار می گیرند. خود سیم پیچی توزیع شده است و گام کوتاه دارد تا دامنه  هارمونیکهای ولتاژها و جریان های خروجی کم باشند.
سرعت چرخش ژنراتور سنکرون
ژنراتورهای سنکرون طبق تعریف سنکرون یا همزمان اند, به این معنی که فرکانس الکتریکی تولید شده با سرعت چرخش مکانیکی ژنراتور همزمان است. روتور ژنراتور سنکرون یک الکترومغناطیس است که به آن جریان dc اعمال می شود . میدان مغناطیسی روتور همراه با چرخش روتور می چرخد. پس بین سرعت چرخش میدان مغناطیسی ماشین و فرکانس الکتریکی استاتور رابطه ی زیر برقرار است:
120/fe = NM  P

fe : فرکانس الکتریکی , برحسب HZ

Nm : سرعت مکانیکی میدان مغناطیسی بر حسب r/ min ( سرعت روتور ماشین سنکرون )

P : تعداد قطب ها
چون روتور با همان سرعت میدان مغناطیسی می چرخد , این معادله سرعت چرخش روتور را به فرکانس الکتریکی حاصل مربوط می کند . توان الکتریکی در فرکانس 50 یا 60 هرتز تولید می شود, پس ژنراتور باید با سرعت ثابتی, که به تعداد قطبهای ماشین بستگی دارد بچرخد. به عنوان مثال , برای تولید توان HZ 60  در یک ماشین دو – قطبی , روتور باید با سرعت r/min  3600 بچرخد. برای تولید HZ 50  در یک ماشین چهار قطبی , روتور باید با سرعت r/min 1500 بچرخد. سرعت چرخش لازم برای یک فرکانس معین را همیشه می توان با استفاده از معادله بالا حساب کرد.
ولتاژ داخلی تولید شده در ژنراتور سنکرون
اندازه ولتاژ القا شده در یک فاز معین استاتور از رابطه ی زیر بدست می آید:
EA = k.NC. Ø. f
این ولتاژ به شار ماشین Ø ,  فرکانس یا سرعت چرخش , و ساختمان ماشین بستگی دارد. برای حل مسایل مربوط به  ماشینهای سنکرون گاهی این  معادله را به شکل ساده تری می نویسند. در این معادله کمیتی که در هنگام کار ماشین تغییر می کنند واضح تر دیده می شوند.این شکل ساده به صورت زیر است:

EA=K Ø W

سرو موتور و انواع آن

admin بازدید : 962 سه شنبه 15 تير 1395 نظرات (0)

مقدمه :

ماشین های الکتریکی بزرگ اعم از DC و AC عمدتا برای تبدیل انرژی پیوسته مورد استفاده قرار می گیرند اما در برخی از کاربرد های خاص به تبدیل انرژی پیوسته نیاز نیست فی المثل می توان از حرکت بازو های  آدم اهنی نام برد .در این کاربرد هدف تغییر مکان بازو از وضعیتی خاص به وضعیت دیگر در کاربرد هایی که تبدیل انرژی پیوسته مد نظر نباشد از ماشین های مخصوص که عمدتا در حالت موتوری مورد بهره برداری قرار میگیرند استفاده می شود.

اصول مربوط به این ماشین ها شبیه ماشین های الکتریکی عادی است اما نحوه ساخت,طراحی و بهره برداری از انها با ماشین های عادی فرق دارد در این پست با سرو موتور که یکی از ماشین های مخصوص است آشنا می شویم.

سروموتور:

انواع سرو موتور

 

سرو موتور که گاهی به نام موتور کنترل از آن  یاد می شود طوری طراحی و ساخت می شود که بتوان از آنها در سیستم های کنترل و فیدبک استفاده نمود توان اسمی این موتور ها بین چند دهم وات تا چند صد وات می باشد.

پاسخ سرعت این موتور ها بسیار زیاد است و لذا باید اینرسی(لختی) آنها کم باشد.در نتیجه قطر این ماشین ها کم ولی طول انها نسبتا زیاد است از این موتور ها در سیستم های رادار, آدم آهنی ,کامپیوتر و ماشین های افزار استفاده می شود.

سرو موتور ها بر دو نوع اند

1-سرو موتور های DC

2- سرو موتور های AC

سرو موتور های DC:

سرو موتور های DC در حقیقت یک موتور DC  با تحریک جداگانه یا موتور  DC  با قطب های آهن ربای دائم است .اصول اصلی عملکرد این سرو موتور شبیه موتور های DC  معمولی است .سرو موتور های  DC عمدتا توسط ولتاژ آرمیچر کنترل میشوند آرمیچر در این موتور ها طوری طراحی می شود که دارای مقاومت زیاد باشد لذا مشخصه های گشتاور-سرعت این موتور ها خطی بوده و شیب منفی نسبتا زیادی دارند.باید دانشت در ماشین های DC نیرو محرکه مغناطیسی (MMF) آرمیچر و mmf مدار تحریک متعامداند.لذا تغییرات پله ای در ولتاژ آرمیچر (جریان ) باعث می گردد در موقعیت یا سرعت رتور تغییر سریع حاصل شود.

سروموتور های AC:

توان اسمی سرو موتور های DC از چند وات تا چند صد وات می باشد.در حقیقت سرو موتور های اسمی بالا از نوع DC هستند امروزه در توان های کم از سرو موتور های AC   استفاده می شود.سرو موتور های AC جون سخت بوده و اینرسی (لختی) آنها نیز کم است اما باید متذکر شد که سرو موتور های AC  غیر خطی هستند و مشخصه های گشتاور-سرعت آنها به خوبی و ایده الی سرو موتور های DC نمی باشد گفتنی است که گشتاور سرو موتور های AC  از گشتاور سرو موتور های DC با توان مشابه کمتر است .

اکثرا سرو موتور های AC که در سیستم های کنترل مورد استفاده قرار می گیرند از نوع موتور های القایی دو فاز با رتور قفس سنجابی می باشد .شکل شمای سرو موتور قفس سنجابی

در این موتور ها استاتور حاوی دو سیم پیچی است که در طول محیط استاتور درون شیار ها توزیع و گسترده شده اند این دوسیم پیچی به قرار زیر تشریح می شوند .

1-سیم پیچی اول که به سیم پیچی مرجع یا سیم پیچی فاز ثابت معروف است و منبع ولتاژ ثابت 0>vm متصل می باشد.

2- سیم پیچی دوم که به سیم پیچی کنترل فاز موسوم می باشد به منبع ولتاژ متغییر Va متصل می شود

در این موتور ها داریم:

الف-محور های مغناطیسی دو سیم پیچ فوق الذکر بر هم عمود اند.

ب- زاویه ولتاژ متغییر Va  هموار +-90 درجه است.

ج-ولتاژ سیم پیچ کنترل فاز (va) عمدتا توسط خروجی یک تقویت کننده به نام سرو مهیا شده و به موتور اعمال می گردد.

د-جهت چرخش موتور به اختلاف فاز vm و va  بستگی دارد و پس فاز و یا پیش فاز بودن Va نسبت به Vm جهت چرخش موتور را عوض می کند .

 سرو موتور های AC سه فاز:

در مواقعی که به توان زیاد نیاز داریم از سرو موتور DC استفاده می شود .اما امروز تحقیقات دامنه داری در حال اجراست تا بتوان از موتور های قفس سنجابی سه فاز با توان بالا به عنوان سرو موتور در سیستم های کنترل استفاده نمود.

موتور های ریپالسیونی

admin بازدید : 1111 شنبه 12 تير 1395 نظرات (0)

اساس کار این موتورها بر اساس دافعه ی مغناطیسی می باشد استاتور موتور های ریپالسیونی شبیه موتور القایی تکفاز است به عبارت دیگر سیم پیچ استاتور به جریان الکتریکی متناوب وصل می شود.

رتور این موتور شبیه موتور جریان مستقیم می باشد.پس می توان نتیجه گرفت که موتور ریپالسیونی هم شبیه موتور القایی و هم شبیه موتور DC است.

تفاوت موتور ریپالسیونی با موتور DC در چیست؟

در موتور های ریپالسیونی جاروبک ها در محل مالش با کموتاتور با یکدیگر وصل می شوند به عبارت دیگر  جاروبک ها اتصال کوتاه شده اند.


موتور های ریپالسیونی

 

 

این موتور ها در پمپ چاه های عمیق کاربرد دارند.در توان های 1/2 تا 15 اسب بخار طراحی و ساخته می شوند.

مزایا موتور های ریپالسیونی :

تغییرات وسیع در سرعت

گشتاور راه اندازی زیاد

جریان راه اندازی کم

معایب:

سر صدای این موتور زیاد است

تنظیم سرعت کم

ضریب  توان کم

جرقه های کلکتور زیاد

نیاز به تعمیر دوره ای کلکتور

گشتاور در این موتور برابر است با:
فرمول گشتاور

طبق این رابطه1- اگر محور جاروبک در امتداد قطب ها باشد گشتاور وارده صفر می شود و موتور کار نمی کند همچنین وقتی 2-محور جاروبک ها بر قطب ها عمود باشد ولتاژ های القا شده در رتور اثر یکدیگر را خنثی می کند و هیچ ولتاژی در جاروبک ها وجود نخواهد داشت و در نتیجه هیچ جریانی در رتور القا نشده و گشتاور راه اندازی صفر می شود.

گشتاور در موتور ریپالسیونی

پس موتور در کدام حالت کار خواهد کرد؟

برای اینکه موتور ریپالسیونی بتواند دوران کند باید زاویه بین محور مغناطیسی استاتور و رتور 20 تا 30 درجه انخاب شود.

طبق فرمول حداکثر تغییر زاویه جاروبک 45 درجه است.

تغییر جهت چرخش :

برای معکوس نمودن چرخش در موتور ریپالسیونی کافیست که وضعیت جاروبک ها را به طرف مخالف صفحه خنثی تغییر وضعییت دهیم.

صفحه خنثی صفحه ای است که در آن قطب اصلی وجود ندارد.

همچنین می توانید به طور مفصل تر در مقاله زیر در مورد موتور های ریپالسیونی بخوانید.

پلاک خوانی ماشین های..

admin بازدید : 895 چهارشنبه 09 تير 1395 نظرات (0)

در این بخش قصد معرفی پلاک خوانی ماشین های آسنکرون را داریم با ما همراه باشید.

کارخانه سازنده ماشین های القایی به منظور معرفی اولیه موتور و دادن اطلاعات مورد نیاز به طراح و بهره بردار بر روی بدنه یک پلاک مشخصه نصب می کنند.این پلاک فقط حاوی اطلاعات مورد نیاز زمان بهره برداری از موتور بوده و اطلاعات کامل تر موتور در کتابچه های دیگری به مشتری تحویل داده میشود.در شکل زیر پلاک یک موتور القایی را نشان می دهد که هر بخش را طبق شماره ای که قرار دادیم توضیح خواهیم داد.

پلاک موتور القایی

 

1-سازنده -علامت کارخانه                                 2-تیپ-علامت مشخصه مدل

3-نوع جریان مانند G (جران مستقیم) E (جریان تکفاز) D (جریان سه فاز)

4-نوع کار مانند Gen (ژنراتور)  Mot (موتور)

5-شماره مسلسل

6 و 7-نوع اتصال استاتور مانند (ستاره یا مثلث )-ولتاژ نامی (خطی)

8-جریان نامی (خطی)

9-قدرت نامی داده شده به W یا KW برای موتور ها

10-قدرت ظاهری به KVA یا VA در ژنراتور های سنکرون

11-نوع مورد استفاده

12-ضریب قدرت نامی

13 و 14-جهت گردش نامی مثلا راستگرد از طرف محور-دور نامی

15-فرکانس نامی

16-Err (تحریک )در ماشین های جریان مستقیم یا Lrr (اندوکتانس رتور)در ماشین های سنکرون

17-نوع اتصال سیم پیچ رتور در ماشین های رتور سیم پیچی شده

18-تحریک نامی همچنین ولتاژ رتور در حالت سکون

19-جریان تحریک نامی در مولد های سنکرون یا جریان رتور در موتور های آسنکرون

20-کلاس عایقی مانند B-E-A-Y و غیره…

21-نوع حفاظت مانند IP33

22-وزن به تن در ماشین های بزرگتر از یک تن

23-توضیحات دیگر

در شکل زیر پلاکپر شده یک موتور سه فاز رتور سیم بندی را نشان میدهد.

پلاک موتور

نمونه دیگری از پلاک برای آشنایی بیشتر:

پلاک موتور تکفاز

تقسیم بندی کامل ماشین های الکتریکی

admin بازدید : 1159 پنجشنبه 03 تير 1395 نظرات (0)

یک تقسیم بندی نسبتا کامل از ماشین های الکتریکی (موتور-ژنراتور-ترانسفورماتور-ماشین های مخصوص) به صورت تصویری و کاملا گویا برای شما تهیه شده.

توضیحات و معرفی کامل هریک پایین تصویر قرار داده شده.

تقسیم بندی ماشین های الکتریکی

برای مشاهده تقسیم بندی به ادامه مطلب بروید.

 

تقسیم بندی ماشین های الکتریکی

موتور های ac تکفاز

موتور های تکفاز خازنی

موتور تکفاز راه انداز مقاومتی یا فاز شکسته

موتور قطب چاکدار

الکتروموتور های تکفاز(ویژه)

ژنراتور ها و مولدها

ژنراتور سنکرون

ترانسفورماتور ها

ترانس های اندازه گیری

ترانس های سه فاز به شش فاز

ترانس اسکات و TT

ماشین های مخصوص سه فاز

موتور دالاندر

سرو موتور ها  >> در سه نوع DC و AC دو فاز و سه فاز وجود دارد.

موتورهای شراگ ریشتر

ماشین های مخصوص تکفاز

سرو موتور ها

موتور های یونیورسال و یا اونیورسال

موتور های رلوکتانسی

موتور های هیسترزیس

موتور های ریپالسیونی

موتور های DC

انواع ترمز موتورهای الکتریکی

admin بازدید : 680 پنجشنبه 27 خرداد 1395 نظرات (0)

در هنگام کار با موتور های الکتریکی در بسیاری از موارد نیاز است که پس از خاموش کردن موتور محور بلافاصله بایستد تا باعث اختلال در کار نشود ولی میدانیم که به خاطر اینرسی یا نیروی حاصل از وزن این اتفاق نمی افتد.مثلا در اسانسور وقتی کابین به طبقه مورد نظر رسید باید بلافاصله بایستد و بسیاری موارد دیگر پس اهمیت ترمز در موتور های الکتریکی واضح است.

انواع ترمز موتور های الکتریکی:

ترمز مکانیکی

در این روش ترمز به کمک یک تسمه یا نوار یا روبان مجهز به گوه های چوبی انجام می شود.این ترمز دارای قرقره یا چرخ فولادی است که در محیط آن شیار کم عمقی تعبیه شده که در حول آن یک نوار فولادی یا گاهی نوار بافته شده با نخ ضخیم پنبه ای فقط یک حلقه پیچیده شده است. طرف داخل نوار مجهز به قطعاتی از چوب گوه مانند است.در انتهای دسته اهرم وزنه ای حمل می شود که حول تکیه گاه نوسان می کند.

با جدا شدن بوبین همراه ولتاژ تغذیه ماشین از منبع تغذیه دسته اهرم ترمز تحت تاثیر وزن وزنه در پایین ترین وضعیت قرار گرفته و گیره های روی انتهای دیگر اهرم نوار را به سمت چپ کشیده و نوار مجهز به گوه های چوبی را محکم به چرخ طیار می فشارد و عمل ترمز انجام می گیرد.

ترمزهای مکانیکی بیشتر در پل های گردان استفاده می شود. در این نوع ترمز انرژی جنبشی در نوارها و گوه ها به انرژی حرارتی تبدیل می شود. نوع دیگر ترمز مکانیکی مجهز به چرخ ترمز و پیج مخصوص پیچاندن نوار یا تسمه است.

ترمز مکانیکی در اسانسور

ترمز مکانیکی

ترمز های الکتریکی

 ترمز جریان معکوس

در این روش برای ترمز جهت گردش موتور سه فاز برای چند لحظه کوتاه معکوس شده و سپس قطع می شود.برای اینکار جای دوفاز را عوض میکنند.فقط باید توجه شود که باید توسط تایمر ویا روش های دیگر قبل اینکه موتور در جهت مخالف شروع به چرخش نماید برق قطع شود.

توضیح مدار:

در مدار زیر موتور در حال کار می باشد با باز کردن کلید s1 موتور خاموش شده سپس کلید s2 رابرای چند لحظه در حالت مخالف قرار میدهیم و پس از اینکه موتور ایستاد موتور را خاموش میکنیم.

ترمز موتور های الکتریکی

ترمز جریان مستقیم:

در این روش نیاز به موتور با  مقاومت اهمی زیاد رتور برای جلوگیری از اسیب دیدن رتور می باشد.که در این روش پس از قطع جریان متناوب از موتور استاتور به یک جریان مستقیم وصل میشود که میدان حاصل از جریان مستقیم و میدان حاصل از جریان القایی رتور یک گشتاور ترمزی را ایجاد می نمایند.

کاربرد: ماشین ابزار و وسایل نقلیه

ترمز موتور های الکتریکی

 ترمز فوق سنکرون:

این روش معمولا در موتور برای کارهای کششی استفاده می شود مثلا در تراموای برقی یا آسانسور.در اثر سرعت ناشی از اینرسی تراموا یا پایین آمدن اطاقک آسانسور سرعت آرمیچر از سرعت بی باری تجاوزمی کند و نیرو محرکه ازولتاژ شبکه بیشتر شده و جهت جریان طبق رابطه در آرمیچر عوض می شود پس ماشین به صورت ژنراتور عمل می کند و به شبکه تغذیه کننده اش که با آن موازی است جریان می دهد. ملاحظه می شود که نوعی استرداد یا واپس گرفتن انرژی از حالت جنبشی به الکتریکی انجام می پذیرد.

ترمز زیر سنکرون:

موتور القایی رتور سیم پیچی شده که دارای مقاومت زیاد رتور می باشد را به صورت موتور تکفاز به شبکه وصل می کنند بعنی  استاتور را به برق تکفاز وصل میکنند که یک گشتاور ترمز به وجود می اید که پس از سکون موتور از بین می رود.

موتورهای رلوکتانسی

admin بازدید : 962 چهارشنبه 12 خرداد 1395 نظرات (0)

موتور رلوکتانسی موتور سنکرون تکفاز است .استاتور این موتور ها کاملا شبیه استاتور موتور های القایی تکفاز است  ولی از نظر رتور تفاوت جزئی با موتور های القایی (رتور قفسی دارد)که بسته به تعداد قطب ها برخی از شیار ها را حذف میکنند.

موتور رلوکتانسی

طرز کار موتور رلوکتانسی :

طرز کار موتور رلوکتانسی

با توجه به شکل الف رتور در وضعیت مشخص شده قرار دارد با وصل کلید میدان مغناطیسی برقرار می شود و همانطور که در شکل الف دیده می شود خطوط میدا مسیر طولانی را برای رسین به قطب دیگر می پیمایند به همین دلیل رتور را به وضعیتی تبدیل می کند که کم ترین مسیر برای رسیدن خطوط میدان به قطب دیگر فراهم شود در نتیجه به صورت شکل ب در می آید ولی به خاطر اینرسی یا نیروی حاصل از وزن پس از قطع کلید به وضعیت پ یا وضعیت شروع به کارش در می آید حال اگر دوباره کلید را وصل کنیم رتور یک دور دیگر میزند.

در نتیجه به جای اینکه ما به صورت دستی جریان را قطع و وصل کنیم از یک جریان متناوب استفاده میکنیم در ضمن تغییر قطب باعث تغییر جهت چرخش نمی شود چون میدانی که از رتور عبور می کند ناشی از استاتور است و خود رتور میدان مجزا ندارد.

نکته :چون رتور از جنس فرو مغناطیس است و فوران پایینی دارد فوران از داخل رتور عبور میکند.

راه اندازی موتور رلوکتانسی:

به طور معمول این نوع موتورها دارای گشتاور راه اندازی نیستند.بلکه همان میله های رتور قفسی نیز جهت راه اندازی در این جا وجود دارد که باعث می شود ابتدا موتور به صورت القایی راه اندازی شود. و به محض آن که به سرعت روتور به نزدیک سرعت سنکرون رسید، روتور با سرعت ثابت سنکرونی به ادامه گردش خود می‌پردازد.

یعنی ابتدا موتور به صورت القایی و به شکل موتور های القایی شروع به کار می کند و پس از آنکه به نزدیکی سرعت سنکرون رسید به صورت رلوکتانسی کار میکند.

منحنی گشتاور دور موتور رلوکتانسی:

منحنی گشتاور دور موتور رلوکتانسی

مزایای موتور رلوکتانسی:

ساختمان ساده ای دارد

هزینه نگهداری کم

تعمیر نگهداری راحتر

معایب:

ضریب توان این موتور کم است

کاربرد:

در ساخت ساعت های بزرگ –تایمر ها-ضبط ثوت ها به کار می رود

عیب یابی و تعمیر موتور..

admin بازدید : 722 یکشنبه 09 خرداد 1395 نظرات (0)

در این بخش عیب هایی که بیشتر در موتور های الکتریکی اتفاق می افتد را به همراه دلیل و روش رفع عیب را با هم بررسی خواهیم کرد.

عیب یابی و تعمیر موتور


نوع عیب)موتور اصلا روشن نشده و جریانی از مدار عبور نمی کند.          علت)جایی از مدار قطع است

رفع عیب)با آوومتر تمام مدار شامل پریز, دوشاخه,سیم های رابط ,کلید ها واتصالات در تخته کلم موتور را بررسی وعیب مربوطه را رفع می کنیم.


نوع عیب)موتور نیم سوز است                                                     علت)وجود اتصالی در سیم پیچی موتور

رفع عیب)در هرکدام از سیم پیچ های کمکی و اصلی اتصال حلقه و یا اتصال کلاف به کلاف به وجود آمده باشد .بنابراین مسیر جریان الکتریکی کوتاه شده در نتیجه میدان مغناطیسی مناسب برای گردش به جود نمی آید و باعث داغی موتور می شود .موتور های نیم سوز جریان بیشتری نسبت به موتور های سالم مشابه خود دریافت میکنند .برای رفع عیب در صورتی که محل اتصالی مشخص باشد و بتوان به نحوی آن را عایق نمود ,اقدام به این کار کده و در غیر این صورت باید دوباره سیم پیچی شود.


نوع عیب)موتور پس از روشن شدن خیلی زود داغ می شود.                  علت)زیاد بودن بار موتور

رفع عیب)هر موتور دارای توان مکانیکی مشخص است,در صورتی که بیشتر از توان مربوطه از موتور نیرویی خواسته شود جریان بیشتری از سیم ها عبور میکند  که باسطح مقطع و تعداد دور آن ها هم خوانی ندارد و باعث ایجاد گرما در موتور و آسیب دیدن آن خواهد شد.برای رفع عیب  باید بار موتور را کم نموده و از کار مداوم آن خودداری کرد.


نوع عیب)موتور پس از روشن شدن خیلی زود داغ می شود و زیر بار می خوابد        علت)عمل نکردن کلید گریز از مرکز

رفع عیب)علاوه بر جریان دریافتی توسط سیم پیچ اصلی سیم پیچ کمکی نیز چون از مدار خارج نمی شود جریان دریافت می کند برای اطمینان از صحت عمل کرد کلید گریز از مرکز باید به صدای کنتاکت آن ,در حالت دور گرفتن موتور و همچنین از دور افتادن آن گوش کرد .برای رفع عیب باید کلید,سرویس و یا تعویض شود.


نوع عیب)با روشن کردن موتور صدای زیادی شنیده می شود ولی به گردش در نمی آید    علت عیب)خرابی کلید گریز از مرکز

رفع عیب)در صورتی که کنتاکت های کلید در حالتی  که موتور خاموش بوده وصل نشده باشد و در زمان شروع به کار ,سیم پیچ راه انداز در مدار قرار نگرفته و طبیعتا موتور به گردش نمی افتد برای رفع عیب کلید را با آوومتر امتحان و در صورت معیوب بودن تعویض می نماییم.


نوع عیب)با روشن شدن موتور صدای زیادی شنیده می شود ولی به گردش درنمی آید   علت )قطعی سیم پیچ اصلی یاکمکی

رفع عیب)به کمک آوومتر هردو مدار را امتحان و در صورت مشخص شدن محل قطعی آن را تعمیر می نماییم


نوع عیب)با روشن شدن موتور صدای زیادی شنیده می شود ولی به گردش درنمی آید

علت)نیم سوز بودن یا سوختگی موتور

رفع عیب)موتور سریعا داغ شده و جریان زیادی می کشد همچنین بوی سوختگی و یا دود از مشخصه های آن است رفع عیب سیم پیچی مجدد است.


نوع عیب)با روشن شدن موتور صدای زیادی شنیده می شود ولی به گردش درنمی آید

علت)خرابی خازن

رفع عیب)خازن ها به منظور راه اندازی موتور به کار رفته اند آن ها را آزمایش نموده در صورت نیاز آن ها را تعویض می کنیم.

موتورهای DC

admin بازدید : 774 دوشنبه 03 خرداد 1395 نظرات (0)

اساس کار:استاتور موتور های جریان مستقیم توسط یک منبع خارجی تغذیه میشود که در نتیجه آن جریان جاری شده در استاتور یک میدان یکنواختی را زیر قطب ها به وجود می آورد حال اگر آرمیچر نیز توسط منبع خارجی و یا جریان خود استاتور تغذیه شود یک میدان مغناطیسی در آرمیچر نیز پدید خواهد آمد .از برهم کنش میدان های استاتور و آرمیچر چرخش حاصل میشود  که نتیجه آن تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی خواهد بود.(در تصویر بالا میدان استاتور را اهن ربای دائم تامین میکند.)

راه اندازی موتورهای DC:در هنگام راه اندازی موتور های جریان مستقیم به دلیل صفر بودن نیروی ضد محرکه Ea جریان زیادی وارد موتور می شود.که این جریان زیاد می تواند مشکلات زیر را به جود آورد:

1- ایجاد جرقهٔ زیان‌آور هنگام کموتاسیون

۲- آسیب‌دیدن سیم‌پیچ آرمیچر و از بین رفتن عایق بر اثر گرمای بیش از اندازه

۳- گشتاور راه‌اندازی بالا و شتاب سریع که به قسمت‌های متحرک ماشین آسیب می‌رساند.

۴- افت زیاد ولتاژ تغذیه

بنابراین برای راه‌اندازی مناسب ماشین لازم است که جریان راه‌اندازی محدود شود، که این کار با قرار دادن مقاومت خروجی بر سر مدار آرمیچر انجام می‌شود. البته این مقاومت باید به تدریج از سر راه مدار برداشته شود، زیرا در هنگام کار عادی ماشین باعث کاهش سرعت کار ماشین و تلفات سلفی انرژی و در نتیجه کاهش بازدهی ماشین می‌شود.

کنترل سرعت موتور های جریان مستقیم به سه روش امکان پذیر است:

1-کنترل ولتاژ آرمیچر
کنترل شار میدان
کنترل مقاومت آرمیچر

کنترل ولتاژ ارمیچر در موتور های تحریک مستقل و سری مورد استفاده قرار میگیرد  در این روش برای تغییر ولتاژ می توان از یک منبع ولتاژ متغییر اسفاده نمود البته باید توجه شود که فوران تحریک و مقاومت آرمیچر ثابت باشند.

کنترل شار میدان به وسیله تغییر جریان تحریک صورت می پذیرد.

روش “كنترل مقاومت آرميچر” يا رئوستايي احتمالاً قديمي‌تر روش كنترل سرعت است كه امروزه هنوز به ويژه در موتور سري مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در اين روش ولتاژ پايانه و جريان تحريك (و يا فوران) ثابت هستند و كنترل سرعت توسط تغيير مقاومت آرميچر به وسیله رئوستایی که در مسیر آرمیچر قرار دارد صورت مي‌پذيرد.روش کنترل مقاومت آرمیچر بدلیل داشتن تلفات اضافی دیگر کاربردی ندارد و با توجه به پیشرفت تکنولوژی الکترونیک قدرت روش های اول و دوم بیشتر کاربرد دارند.

تقسیم بندی موتور های جریان مستقیم:

1-تحریک مستقل

2-تحریک سرخود یا خود تحریک

موتور های تحریک مستقل:در این موتور های سیم پیچی تحریک و آرمیچر به دو منبع جداگانه وصل می شوند به منبع خارجی تغذیه کننده آرمیچر اکسایتر نیز می گویند.

مدار معادل:

 

موتور تحریک مستقل

موتور های خود تحریک عبارتند از :1-شنت 2-سری 3-کمپوند(ترکیبی یا مختلط)

موتور های شنت:در این نوع موتور سیم پیچ تحریک و آرمیچر با یکدیگر موازی می شوند و سیم پیچ آرمیچر و تحریک از منبع استفاده می کند.در صورتی كه ولتاژ ترمینال همواره ثابت باشد تفاوتی بین موتور تحریك مستقل و موتور شنت وجود نخواهد داشت

مدار معادل:

موتور شنت

کاربرد های موتور شنت و تحریک مستقل :این نوع موتورها نباید در زیر بار سنگین راه اندازی شوند چون جریان آرمیچر آن بیش از حد زیاد شده و به آن صدمه می زند، بیشترین کاربرد این موتور در بازهای ثابت مانند هواکش های صنعتی، دمنده ها و . . . است.

موتور سری:در این موتور سیم پیچ تحریک و ارمیچر با یکدیگر سری بوده در نتیجه جریان تحریک از آرمیچر عبور می کند.بنابراین تعداد دورهای سیم پیچ میدان سری كم و قطر آنها زیاد است.

موتور سری

کاربرد موتور های سری:این موتور های دارای گشتاور بالایی می باشند در نتیجه از آن ها در جاهایی که نیاز به گشتاور بالا می باشد مورد استفاده قرار میگیرند.همانند:پرس های ضربه ای، جرثقیل ها، بالابرها و آسانسورها. همچنین بهترین موتور برای وسایل نقلیه مانند اتوبوس های برقی، لوکومتیوها و … می باشد و از این رو از نوع خاصی از موتور سری DC در قطارهای برقی استفاده می شود که اصطلاحا به آن موتور کششی (Traction Motor) گویند.

موتورهای کمپوند:این نوع موتور ترکیبی از موتور های سری و شنت است در صورتی که فوران ناشی از سیم پیچی شنت فوران سری را تقویت کند به آن کمپوند اضافی و در صورتی که فوران سیم پیچ شنت ,فوران سیم پیچ سری را تضعیف نماید به آن نقصانی میگویند.

هریک از موتور های کمپوند نقصانی و اضافی نیز می توانند در دو نوع کمپوند با شنت بلند و کوتاه تقسیم شوند.در موتور كمپوند بلند جریان میدان شنت مستقل از تغییرات جریان بار است ولی در كمپوند كوتاه تغییرات جریان بار باعث تغییرات جریان میدان شنت می شود.بنابراین در موتور كمپوند شار میدان برآیند شار میدان شنت، میدان سری و عكس العمل آرمیچر است

موتور کمپوند

دلایل آتش سوزی ترانس و نحوی جلوگیری

admin بازدید : 748 سه شنبه 21 ارديبهشت 1395 نظرات (0)

چکیده :

در زمان آتش سوزی ترانس ها,سیستم های معمول اطفا حریق(آب و پودر و گاز و co2) فقط اثرات آن را محدود می کنند روشهای پیشنهادی برای جلوگیری از حریق شامل خنک کردن روغن , جابجایی روغن و تخلیه سریع گازهای متصاعد شده می باشد

انفجار در ترانس ها به مقدار جریان اتصالی ومدت برقراری آرک بستگی دارد.

انواع خطا های داخل ترانس شامل:

1)اتصالی بین حلقه های سیم پیچ که در این حالت رله بوخهلتز عمل می کند.

2)اتصالی بین سیم پیچ های یکفاز که دراین حالت شیر اطمینان عمل میکند.

3)اتصالی بین سیم پیچ های دو فاز که ممکن است شیر اطمینان عمل کرده ویا سبب انفجار ویا پارگی آن شود

4)اتصالی بین قسمت پایین بوشینگ HVوتانک که شدیدترین حالت اتصالی بوده وسبب انفجار خواهد شد.

استفاده ازسیالات جایگزین روش دیگری برای کم کردن خطر حریق می باشد:

1_pcb ها که بعدا توسط محیط زیست ممنوع شد دی اکسید سیلیکون و استر های طبیعی و مصنوعی

2_عایق جامد ترانس های رزینی که تا 110کیلو ولت ساخته شده است

3_عایق گاز بااستفاده از گاز sf6که همه خطرات آتش سوزی و انفجاز رااز بین می برد و به عنوان بهترین وایمن ترین روش می باشد

 

شینه بندی

admin بازدید : 603 پنجشنبه 09 ارديبهشت 1395 نظرات (0)

شینه چیست:

شینه عبارت است از یک هادی به شکل لوله ای , سیمی و یا تسمه ای که انرژی الکتریکی از نیروگاه ها, ترانسفورماتورها و یا خطوط انتقال و از طریق آن به مراکز مصرف منتقل می شود

شینه بندی : عبارت است از نحوۀ ارتباط الکتریکی فیدرهای مختلف به یک باس و به یکدیگر وهمچنین ایجاد ساختار و اتصالات بین تجهیزات را شینه بندی می گویند.

در انتخاب نوع شینه بندی و ارایش کلیدها و سکسیونرهای یک پست عوامل متعددی را باید در نظر گرفت که عبارتنداز:

  1.  قابلیت اطمینان

2. اقتصادی بودن

3. انطباق با محدودیت ها و شرایط فیزیکی

4. سادگی و سهولت بهره برداری و تعمیرات و نگهداری و ایمنی برای پرسنل

5. وضعیت پست از نظر توسعۀ و تعمیردر حالت کار عادی شبکه .

عوامل مؤثر در شینه بندی

قابلیت اطمینان و تداوم سرویس دهی

موقعیت پست در شبکه

ولتاژ و ظرفیت پست

اهمیت مصرف کننده

اقتصادی بودن

هزینه یکی از عوامل تعیین کننده در انتخاب شینه بندی مناسب برای یک پست بوده و هنگام مقایسه انواع شینه بندیها هزینه های زیر مورد بررسی و مقایسه قرار می گیرند

هزینه های نا شی از نیاز به استفاده از تجهیزات مختلف ازقبیل سکسیونر ،کلید،ترانسهای جریان و ولتاژ،شین،اسکلت فلزی،کابل و

هزینه های ناشی از نیاز به استفاده از سیستم حفاظت و کنترل

هزینه های ناشی از نیاز به فضا و فونداسیون و ساختمان

سادگی و سهولت بهره برداری و تعمیرات و نگهداری و ایمنی برای پرسنل

باتوجه به اینکه نوع شینه بندی نقش تعیین کننده در تجهیزات و سیستم حفاظت مورد نیاز از نظر کمی و کیفی داشته و بهره برداری صحیح و مطمئن از طرح مورد نیاز به پرسنل کارآمد برای انجام عملیات و تعمیرات و نگهداری بر روی این سیستمها دارد،لذا انتخاب نوع شینه بندی نمی تواند بدون در نظر گرفتن سطح مهارتهای فنی پرسنل قابل دسترس در منطقه بعمل آید.علاوه برنحوه استقرار فیزیکی تجهیزات در بعضی موارد نوع شینه بندی نیز نقش اساسی در تامین فضای ایمن کاری برای پرسنل تعمیرات و نگهداری دارد که این مورد نیزدر هنگام شینه بندی باید مورد توجه قرار گیرد

انواع شینه بندی:

سیستم بدون باسبار

سیستم تک شینه

شینه بندی اصلی و انتقالی

شینه بندی دوبل) دو شین اصلی )

شینه بندی دوبل با دیسکانکت موازی

شینه بندی یک و نیم بریکری

شینه بندی دو بریکری

شینه بندی حلقوی

شینه بندی ترکیبی

سیستم های شینه بندی با بیش از دو شین

 

فیلترینگ ترانسفورماتور

admin بازدید : 632 دوشنبه 06 ارديبهشت 1395 نظرات (0)

روغن در ترانس های قدرت نقش بسیار مهمی دارد.از جمله نقش ترانس های قدرت عایق كنندگی، خنك كنندگی و تشخیص عیب از جمله مهمترین وظایف روغن می باشند. با کهنه شدنترانسفورماتور ، روغن ترانس بعضی از خصوصیات شیمیایی و الكتریكی خود را از دست می دهد. از جمله مهمترین این خصوصیات می توان به خصوصیات الكتریكی كه حائز اهمیت می باشند، اشاره نمود.

دلایل اصلی كه روغن ترانسفورماتورهای قدرت را دچار مشكل می نمایند عبارتند از:

۱) افزایش ذرات معلق در روغن

۲) وجود آب به مقدار زیاد در روغن

۳) وجود آلودگی های شیمیایی مانند اسیدیته و…

مسائل فوق باعث تغییر پارامترهای متعدد می شوند. به عنوان مثال افزایش ذرات معلق و وجود آن باعث كاستن قدرت دی الكتریك روغن و افزایش اسیدیته، باعث خوردگی كاغذ و اجزای داخلی ترانسفورماتور می شود. برای بهبود روغن ترانسفورماتوری كه دچار ضعف های متعدد شده است می توان از فیلتراسیون استفاده نمود. با فیلتر نمودن روغن می توان ذرات معلق آن را جدا نمود و در نتیجه ولتاژ شكست را بالا برد. می توان با خلاء نمودن روغن ، آب را بصورت بخار از روغن جدا نمود. حذف آلودگی های شیمیایی فقط با كمك فیلترهای شیمیایی ممكن است.

از جمله مهمترین آلودگی كه روغن ترانسفورماتور را تحت تأثیر قرار می دهد وجود آب به مقدار كم در داخل روغن است. جدا نمودن آن در داخل ترانسفورماتور به راحتی امكان پذیر نمی باشد. علت این مسأله وجود مقادیر بسیار زیاد آب داخل كاغذ ترانسفورماتور می باشد كه با جدا نمودن آب روغن دوباره جایگزین آن می شود.

تصفیه فیزیکی روغن :

در ایران کاملا معمول و رایج است .در این تصفیه روغن به صورت پیوسته و در یک مدار بسته از قسمت پائین ترانس به کمک یک پمپ مکیده شده و گرم می شود .سپس روغن را از یک فیلتر عبور می دهند تا ذرات معلق در آن جذب گردد . این فیلتر خنثی و از جنس کاغذ و یا چینی است .بعد از آن روغن را وارد یک محفظه نسبتا بزرگ که خلاء شده است می نمایند تا رطوبت آن بخار شود .برای جدا شدن رطوبت از روغن ، سطح تماس روغن وهوا (خلاء ) را زیاد می نمایند . این عمل یا به صورت پودر کردن روغن و یا پاشیدن آن به داخل محفظه خلاء انجام می گردد در نتیجه استفاده از این سیستم علاوه بر گرفتن تمام آب آزاد از روغن مقدار آب محلول در آن را تا مقدار10 ppm کاهش می دهد و مقدار گاز حل شده به 0.25 درصد حجم کاهش می یابد .

تصفیه فیزیکی شیمیایی روغن :

در محل نصب ترانس معمول نیست. در اینجا در مورد نوعی تصفیه که اصطلاحا احیاء فیزیکی شیمیایی خوانده می شود صحبت خواهد شد .این تصفیه در صورتی لازم می شود که مشخصات روغن به مقادیر حدی جدول زیر رسیده باشد.حد مشخصات روغن برای انجا م تصفیه فیزیکی شیمیاییدر این روش علاوه بر تصفیه فیزیکی ، روغن از خاک رنگبر عبور داده می شود. و خواص فیزیکی و شیمیایی آن تغییر می کند . خاک رنگبر در ایران جهت تصفیه روغن نباتی خوراکی نیز مصرف زیادی دارد . با افزایش میزان اکسیداسیون ، شرایط تشکیل لجن در روغن ایجاد می شود و چون عمل تصفیه فیزیکی به تنهایی قادر به جبران تغییرات شیمیایی ناشی از فساد روغن نیست ، روغن به تدریج کارآیی خود را از دست می دهد و بالاخره حالتی پیش می آید که تکرار عمل تصفیه فیزیکی تغییری در شرایط آن نشان نمی دهد .برای این منظور علاوه بر تصفیه فیزیکی به آن یک پمپ و یک منبع اضافه میگردد .در این منبع خاک رنگبر ریخته شده و پمپ ، روغن گرم را از این خاک عبور می دهد . در بعضی از دستگاه های تصفیه فیزیکی شیمیایی دو منبع خاک رنگبر وجود دارد .که در ان صورت زمانی که از یک منبع روغن عبور داده می شود می توان خاک مصرف شده منبع دیگر را عوض نمود و آن را تمیز نموده و دوباره پر نمود .قیمت دستگاه اضافی برای تصفیه شیمیایی در مقایسه با عملکرد آن زیاد نیست و عمر ان به واسطه سادگی طولانی است .با انجام عمل تصفیه فیزیکی شیمیایی عدد اسیدی به 0.02 میلی گرم KOH   برای هر گرم روغن می رسد و دیگر خواص روغن مانند ضریب تلفات عایقی و مقاومت مخصوص ان نیز در این تصفیه بهبود می یابد .این تصفیه را می توان مانند تصفیه فیزیکی در سیستم بسته انجام داد یعنی از ترانس روغن را مکیده تصفیه نمود و دوباره وارد ترانس نمود. ولی اگر احتمال به وجود آمدن لجن برود و یا کاغذ ترانس رطوبت جذب کرده باشد بهتر است ابتدا روغن را داخل یک منبع جداگانه که به این منظور کنار ترانس آورده می شود وادر نموده سپس سیم پیچی های کف تانک را از لجن تمیز نمود .برای تمیز نمودن سیم پیچ ها به آن روغن تمیز می پاشند و سپس با قرار دادن خلاء آن را خشک می کنند .بهترین روش برای خشک کردن کاغذ خلاء می باشد والبته به شرط آنکه تانک ترانس قابلیت خلاءگیری را داشته باشد .خشک کردن به وسیله خلاء تنها قدری طول می کشد. در این روش بهتر است گرما هم وارد ترانس شود برای این منظور در یک تانک جداگانه روغن را تا حد 50˚c   گرم می کنند و سپس آن را برای مدتی کوتاه وارد ترانس می نمایند و سپس دوباره روغن را خارج می کنند .البته برای سرعت عمل باید از والوهای بزرگ ترانس استفاده نمود و لوله های ضخیم به ان وصل کرد و از پمپ قوی روغن استفاده نمود و پر کردن تا نیمه اغلب به کار سرعت بیشتری می دهد و حرارت به قسمتهای دیگر از طریق مس منتقل می گردد. باید دقت داشت که نقش عمده را خلاء بازی می کند و حرارت برای تبخیر آب است .گاهی نیز از هوای خشک و گرم برای این منظور استفاده میشود و سپس روغن تصفیه شده را وارد ترانس می نمایند . البته در اینجا نیز موقع وارد کردن روغن ترانس تحت خلاء قرار دارد.تصفیه فیزیکی شیمیایی با خرج بیشتری همراه است .مقدار خاک لازم رنگبر بستگی به میزان کهنگی روغن دارد و بین 1 تا 7 درصد روغن دارد . ولی با توجه به قیمت این مقدار خاک رنگبر در مقایسه با قیمت هر لیتر روغن نو جهت تعویض که باید از خارج وارد شود این تصفیه بسیار به صرفه خواهد بود .به ویژه اگر ترانس تحت شرایط سخت نبوده و بیش از حد گرم نمی شود . عمل تصفیه فیزیکی شیمیایی فقط یکبار در طول عمر ترانس کفایت می نماید . با توجه به اینکه روغن تعویضی یا خارج شده از ترانس جزء به عنوان یک سوخت نامرغوب مانند نفت مازوت ارزش دیگری ندارد تفاوت قیمت تعویض روغن با تصفیه به کمک خاک رنگبر قابل توجیه می باشد . ضمنا باید متوجه بود که بر اثر باقی ماندن مقداری لجن بر لابه لای سیم پیچ ها ، روغن نوبا سرعت بیشتری خراب می شود .بطوریکه هیچ فایداه ای از این خرج اضافی بدست نمی آید .

دستگاه تصفیه فیزیکی شیمیایی روغن :

در شکل زیر یک نمونه از دستگاه تصفیه فیزیکی شیمیایی با دو منبع خاک رنگبر که دارای یک واحد اضافه کننده مواد اکسیداسیون نیز می باشد نشان داده شده است .قسمت تصفیه فیزیکی شیمیایی جهت احیاء روغن پر شده در ترانس هایی که مدت زیادی کار کرده و یا معیوب شده و از مدار خارج گردیده اند ، می باشد .این دستگاه امکان بهر برداری بیشتر را برای آنها به وجود می آورد و در ترانس هایی که روغن آنها بر اثر کارکرد زیاد روغن و یا ذرات معلق جامد نامحلول در آن فاسد شده باشد ، استفاده می کنند .خاک رنگبر جذب کننده و خارج کننده این مواد از روغن می باشد و در واقع نوعی پالایش و نقش احیاء روغن را ایفا می کند .منبع ها طوری ساخته شده اند که به صورت آونگ بوده حالت چرخشی بر روی دو بازوی نگهدارنده خود را دارند و به راحتی با باز کردن درب منبع خاک رنگبر ، امکان تعویض و استفاده مجدد آن به راحتی انجام می گیرد .واحد اضافه کننده مواد ضد اکسیداسیون دارای یک تانک می باشد که از ته ظرف روغن وارد می شود و به وسیله عبور از یک نازل مواد DBPC به طرف بالا مکیده می گردد و داخل تانک DBPC   می گردد و به همین ترتیب یک درصد کمی از مواد DBPC  از میان این نازل با روغن مخلوط می گردد .

دستگاه احیا کننده فیزیکی شیمیایی به همراه مواد اضافه کننده ضد اکسیداسیون

 

1- مجرای ورود روغن                                                   7- نشان دهنده جریان روغن

2- مجرای خروجی روغن                                               8- بازوهای آونگی منبع

3- اولین منبع خاک رنگبر                                               9- فشار سنج

4- دومین منبع خاک رنگبر                                             10- بدنه

5- تانک اضافه کننده مواد ضد اکسیداسیون                DBPC_11نگهدارنده پوشش دستگاه

6- نازل و خارج کننده مواد                                             12- نگهدارنده ظرف آونگ

خشک کردن ترانسفورماتور

در صورت که به هر دلیلی سطح روغن ترانس برای مدتی پائین تر از سطح هسته و سیم پیچی داخل ترانس قرار گیرد ، همچنین در صورتی که روغن موجود در ترانس یا روغنی که به آن افزوده می شود مشکوک باشد ، در این صورت احتمال جذب رطوبت توسط مواد عایق و در نتیجه پائین آمدن استقامت الکتریکی آنها وجود دارد .در چنین حالتی اگر ولتاژاستقامت الکتریکی عایق بین سیم پیچ ها و بدنه کمتر از 30 کیلو ولت ( طبق استاندارد ASTM-227 ) باشد لازم است که عملیات خشک گردانی عایق و روغن داخل ترانس در محل انجام گیرد خشک کردن ترانس در محل های مختلف به روش های مختلف امکان پذیر می باشد از جمله با استفاده از دستگاه های تصفیه روغن و خشک گردانی تحت خلاء که مورد استفاده آن بیشتر در ترانس های بزرگ می باشد و در بخش قبل به آن اشاره شد و کاربرد ان در ترانس های توزیع در صورت لزوم میباید بر اساس دستورالعمل سازنده انجام گیرد .ساده ترین روش برای متداول برای خشک کردن ترانس های کوچک ، روش اتصال کوتاه و استفاده از گرمای حاصل از جریان الکتریکی در سیم پیچ ترانس است .در این روش می باید ابتداجداره مخزن ترانس را در حد امکان با پوشش های عایق گرما پوشاند تا افزایش درجه حرارت ان سریعتر انجام گیرد .سپس با اتصال کوتاه سیم پیچی فشار ضعیف و اعمال ولتاژی معادل U= Ua*Uk/ 100 ± 10%    در طرف فشار قوی ترانس  ، جریانی معادل شدت جریان نامی در سیم پیچ های ثانویه آن برقرار نمود .در این رابطه Uk  همان امپدانس اتصال کوتاه است که معمولا روی پلاک مشخصه ترانس نوشته شده است .به عنوان مثال چنانچه Uk = 6 % باشد ولتاژ اتصال کوتاه در سطح 20 کیلوولت برابر  U= 20000*6/100=1200 ولت خواهد گردید .برای خشک کردن یک ترانس توزیع به روش اتصال کوتاه وجود یک ترانسفورماتور افزاینده سه فاز با ولتاژ ثانویه 1.2 KV  الی 2KV  و ظرفیتی بیش از تلفات مس ( تلفات اتصال کوتاه ) ترانسفورماتور اصلی مورد نیاز می باشد. قبل از شروع عمل خشک کردن باید سطح روغن مخزن انبساط در جای مناسب خود باشد پس از اعمال ولتاژ اتصال کوتاه می باید درجه حرارت روغن کم کم به 90 الی 100 درجه سانتی گراد برسد و درجه حرارت ترانس باید به مدت 3 الی 4 ساعت در این حد باقی بماند تا رطوبت موجود در روغن و مواد عایق آن به تدریج به منبع انبساط که درجه حرارت آن کمتر است منتقل گردد . پس از این مدت باید روغن موجود در منبع انبساط را تعویض نمود و داخل ان را با روغن گرم شستشو داد و سپس به روشی که در زیر شرح داده خواهد شد آن را از روغن تازه شارژ و پر نمود .

 

روغن زدن و یا شارژ روغن ترانسفورماتور :

در صورتی که منبع انبساط روغن در محل نصب گردیده یا ارتفاع سطح روغن بر روی درجه روغن نما با در نظر گرفتن تغییرات درجه حرارت محل پائین تر از حد تعیین شده است ، می باید مقداری روغن عایق به منبع انبساط اضافه شود . در این حالت چنانچه روغن عایق کارخانه سازنده در ظروف در بسته و مطمئنی در کارگاه موجود باشد ، میتوان آنرا با اطمینان مورد استفاده قرار داد . به هنگام اضافه کردن روغن ترانس باید توجه داشت که اختلاف درجه حرارت بین روغن تازه و روغن موجود در ترانس نباید از 5 درجه سانتی گراد تجاوز نماید .چنانچه سطح روغن ترانس پائین تر از درپوش آن باشد باید روغن به آرامی از دریچه بالای تانک بداخل آن ریخته شود و سپس این دریچه به خوبی مسدود و آب بندی گردد . سپس باقی روغن از دریچه مخزن انبساط ریخته شود تا از جمع شدن هوا در زیر درپوش جلوگیری به عمل آید .در این هنگام باید مجاری هواگیری بوشینگ ها باز باشد تا هوای موجود آنها تخلیه گردد . سپس همینکه روغن از این مجاری سرریز نمود پیچ های مربوطه باید محکم و آب بندی شوند .جزئیات مربوط به هواگیری بوشینگ و مجاری آنها می باید براساس دستورالعمل های سازنده انجام شود .وقتی که سطح روغن به ارتفاع 30 تا 40 میلیمتری بالای خط نشان روی درجه روغن نمای منبع انبساط رسید کار روغن زنی ترانس انجام شده است .به هنگام هواگیری ترانس میباید دریچه بالایی رله بوخهلتز نیز به طور متناوب باز و بسته شود تا جریان روغن آن دیده شود .همچنین به منظوراطمینان از کارکرد درست رله بوخهلتز میباید ترانس را موقع نصب با قراردادن قطعات آهنی در زیر چرخ از طرف منبع انبساط روغن آن کمی بالاتر آورد تا بقایای هوای موجود و حبابهای گازی که ممکن است در ان جمع شده باشد به طرف رله بوخهلتز و منبع انبساط رانده شود .در عملیات روغن زنی باید توجه داشت که روغن مورد استفاده ترانس می باید از نظر همخوانی با کلیه نیازهای استانداردها چک شود و نیز کمبود روغن ترانس فقط با همان نوع روغنی که قبلا در آن بوده است جبران گردد. در طی این عملیات باید آتش گیر بودن روغن ترانس از نظر ایمنی بطور جدی مورد توجه قرار گیرد.

توصیه های کلی  :

با توجه به مطالب ارائه شده می توان پیشنهادات زیر را با توجه به بهره برداری با راندمان بهتر و عمر طولانی تر از ترانس های قدرت در پستها ارائه نمود ، بدین طریق هزینه ای که صرف این برنامه ریزی می گردد در طولانی مدت در ازای هزینه های سنگین و ناگهانی صدمات جبران ناپذیر احتمالی ترانس ها که می تواند منجر به خروج آنها از شبکه با خسارات کلی و یا حتی منجر به تعویض کامل آنها و عمری کوتاهتر شود ، جبران می گردد:

1- طبق دستورالعمل های استاندارد در دوره های پیشنهاد شده از روغن ترانس نمونه برداری شده و به مراکز موجود آزمایش و کنترل روغن ارسال تا با حداقل وسائل لازم و صرف هزینه کمی این آزمونهای دوره ای انجام گردد .

2- تغییر مشخصات این روغنها که بهترین معرف تغییرات تدریجی یا ناگهانی در کارکرد ترانس می باشد در پرونده های مربوط به هر ترانس که در واقع تاریخچه کار آن می باشد ثبت و نگهداری گردد .

3- چنانچه نتایج آزمون تغییرات نامطلوبی را نشان داد ، علت پیگیری شده و چنانچه ناشی از تنش های الکتریکی ناگهانی و نامطلوبی درکار شبکه یا ترانس باشد در جهت رفع بر آمده و اگر ناشی از افزایش عمر روغن باشد در حد مقادیر حدی تعیین شده در جداول باشد دستور تصفیه فیزیکی یا احیاء شیمیایی روغن و خشک کردن ترانس و یا پاک کردن ترانس از لجن صادر و تحت نظر کادر متخصص در کارگاه تعمیرات ترانس انجام می شود .

4- نتایج کلیه آزمونها و حتی پس از تصفیه نیز جهت پیگیری های بعدی ثبت گردد .

5- با مهروموم کردن کامل تانک ترانس و تعبیه امکانات انبساط روغن و دستگاه تنفس کننده(سیلیکاژل ) روغن را کاملا از هوا دور نگه داشته شود زیرا یکی از عوامل تشدید فساد روغن حضور هوا می باشد .

6- قبلا توضیح داده شد که کنترل درجه حرارت روغن بسیار مهم است زیرا افزایش 4˚c تقریبا عمر موثر عایق سلولز را حدود 30 % کاهش می دهد و فعل و انفعالات شیمیایی با افزایش درجه حرارت به اندازه 8˚c مقدار دو برابر می گردد و به فساد روغن کمک می نماید لذا با کاهش درجه حرارت محیط توسط تهویه ،عمر ان را افزایش می دهیم .

7- در فواصل زمانی مساوی مثلا هر سه سال یکمرتبه در صورت امکان روغن ترانس های با ظرفیت بالا و مهم را بادستگاه تصفیه و فیلتراسیون بازسازی کنیم که این خود باعث کاهش مسائل روغن می گردد .

8- از مخلوط کردن روغن ها با درجه آلودگی متفاوت و از محصولات مغایر با یکدیگر خودداری گردد.

Neural Network Two-terminal Approach for Fault Location in Transmission Line Distance Protection

admin بازدید : 688 پنجشنبه 27 اسفند 1394 نظرات (0)

Abstract:

This paper presents a new approach to locate shunt faults in power transmission lines using a two-layer Adaptive Linear Neural Network (ADALINE) in a two-end protection scheme. First, a transmission line with actual parameters is simulated in the PSCAD/EMTDC software and signals are fed to the MATLAB software to implement a real time adaptive filtering. In this approach, twoend unsynchronized measurements are used to estimate the unknown synchronization angle, fundamental frequency components using ADALINE. Finally, the distance to fault is calculated in a special process. The proposed method’s aim is to increase convergence accuracy and speed in the first period after fault inception. In this respect, the simulation results show that fault location, reactance effect and fault impedance cannot affect the proposed protection scheme.

 

 

 

دانلود - Download Link
حجم: 366.54 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 7
نوع فایل: pdf

 

PROGRAMMABLE CONTROLLERS THEORY AND IMPLEMENTATION

admin بازدید : 669 سه شنبه 18 اسفند 1394 نظرات (0)

PROGRAMMABLE CONTROLLERS THEORY AND IMPLEMENTATION

PREFACE:

 Since the first edition of this book in 1988, the capabilities of programmable logic controllers have grown by leaps and bounds. Likewise, the applications of PLCs have grown with them. In fact, in today’s increasingly computercontrolled environment, it is almost impossible to find a technical industry that does not use programmable controllers in one form or another. To respond to these phenomenal changes, we introduce the second edition of Programmable Controllers: Theory and Implementation. This second edition, like the first, provides a comprehensive theoretical, yet practical, look at all aspects of PLCs and their associated devices and systems. However, this version goes one step further with new chapters on advanced PLC topics, such as I/O bus networks, fuzzy logic, the IEC 1131-3 programming standard, process control, and PID algorithms. This new edition also presents revised, up-to-date information about existing topics, with expanded graphics and new, hands-on examples. Furthermore, the new layout of the book—with features like two-tone graphics, key terms lists, well-defined headings and sections, callout icons, and a revised, expanded glossary— makes the information presented even easier to understand. This new edition has been a labor-intensive learning experience for all those involved. As with any task so large, we could never have done it alone. Therefore, we would like to thank the following companies for their help in bringing this book to press: Allen-Bradley Company—Industrial Computer Group, ASI-USA, B & R Industrial Automation, Bailey Controls Company, DeviceNet Vendors Association, ExperTune Software, Fieldbus Foundation, Hoffman Engineering Company, Honeywell—MicroSwitch Division, LANcity—Cable Modem Division of Bay Networks, Mitsubishi Electronics, Omron Electronics, Phoenix Contact, PLC Direct, PMC/BETA LP, Profibus Trade Organization, Schaevitz Engineering Company, Siemens Automation, Square D Company, Thermometrics, and WAGO. We hope that you will find this book to be a valuable learning and reference tool. We have tried to present a variety of programmable control operations; however, with the unlimited variations in control systems, we certainly have not been able to provide an exhaustive list of PLC applications. Only you, armed with the knowledge gained through this book, can explore the true limits of programmable logic controllers.

دانلود - Download Link
حجم: 4.56 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 1047
نوع فایل: pdf

 

EARTHING - GROUNDING METHODS: A PRIMER

admin بازدید : 1470 پنجشنبه 06 اسفند 1394 نظرات (0)
  • EARTHING - GROUNDING METHODS: A PRIMER

Abstract :

Grounding and its design is a complex subject encompassing personnel safety, lightning or static protection, electrical power system earthing and computer system grounding. One must define the purpose to be achieved, as each system may accomplish the objective by different means. The paper lists and defines the more common earthing-grounding terms. A brief history of early attempts at grounding electrical and computer systems is covered. The paper answers the questions of why and how an electrical connection is made to earth. It details the methods of connecting the various types of electrical systems to earth. Personal safety with respect to electricity is covered. Misconceptions concerning grounding and earthing are disclosed.

 

دانلود - Download Link
حجم: 1.87 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 20
نوع فایل: pdf

 

DDS Digital Transformer Protection

admin بازدید : 697 جمعه 30 بهمن 1394 نظرات (0)

Protection and Control

The DTP is a digital relay that provides high-speed differential and backup instantaneous differential three-phase protection for power transformers with two, three or four windings.

Differential Protection

For high-magnitude external faults, the DTP uses a current differential with percentage restraint to compensate for unbalance caused by variation in CT outputs. The DTP differential unit has programmable dual-slope percentage restraint with adjustable slope breakpoint. Discrete Fourier Transformation (DFT) provides excellent frequency filtration, making the differential current measurement immune to noise, DC components and wave distortion. This gives the digital DTP relay a clear advantage over other analog and hybrid models. The algorithm used to calculate the RMS value permits a high level of accuracy in the through current measurement. Phase Shift Compensation Internal compensation is selected to adjust for the phase shift across the protected transformer. This selection allows the DTP to make the proper phase adjustments to the applied currents and eliminates the zero-sequence component of the current. Conventional external compensation can also be selected. This setting is useful for testing the relay with single and three-phase test sources that supply in-phase currents.

 

دانلود - Download Link
حجم: 298 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 5
نوع فایل: pdf

 

A Sensitive ANN Based Differential Relay for Transformer Protection with Security against CT Saturation and Tap Changer Operation

admin بازدید : 628 شنبه 24 بهمن 1394 نظرات (0)

A Sensitive ANN Based Differential Relay for Transformer Protection with Security against CT Saturation and Tap Changer Operation

Abstract

 This paper presents an artificial neural network (ANN) based scheme for fault identification in power transformer protection. The proposed scheme is featured by the application of ANN to identifying system patterns, the unique choice of harmonics of positive sequence differential currents as ANN inputs, the effective handling of current transformer (CT) saturation with an ANN based approach, and the consideration of tap changer position for correcting secondary CT current. Performance of the proposed scheme is studied for a wide variety of operating conditions using data generated from simulation. The results indicate that the proposed scheme provides a fast and sensitive approach for identifying internal faults and is secure against CT saturation and transformer tap changer operation.

دانلود - Download Link
حجم: 516 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 18
نوع فایل: pdf

 

Advanced Substation Data Collecting and Processing for State Estimation Enhancement

admin بازدید : 595 پنجشنبه 15 بهمن 1394 نظرات (0)

Advanced Substation Data Collecting and Processing for State Estimation Enhancement

Abstract

Many functions within a substation can be performed more efficiently if all the substation data is collected from and shared among Intelligent Electronic Devices (IEDs). Gathered measurements and apparatus statuses can be processed by (local) substation computer(s). Processing includes data consistency checking, switching sequence monitoring, predicting switching outcomes, etc. Processed data may be used locally and/or communicated to remote sites (neighboring substations and/or control centers). Substation data integration is facilitated by existence and appropriate connection of IEDs. The paper presents an approach to implementation of substation data integration and information exchange. The emphasis is on the utilization of local data redundancy to enhance power system state estimation, especially topology error detection.

دانلود - Download Link
حجم: 140 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 6
نوع فایل: pdf

 

Current Differential Line Protection Setting Considerations

admin بازدید : 785 جمعه 09 بهمن 1394 نظرات (0)

Current Differential Line Protection Setting Considerations

Abstract

 The most common pilot line protection today is directional comparison by use of distance relays. However, the increased availability of digital communications channels has renewed the interest in line differential relaying. Current-only relays have many advantages. One of the most significant advantages is the simplicity of the scheme with regards to settings.

The percentage differential principle originally developed for transformer and generator protection was extended for use on short transmission lines already in the 1930s, and is still widely in use. These Pilot Wire Relays typically use a telephone type pilot wire channel to exchange analog information between the line terminals. The electromechanical pilot wire relays were very easy to set; they either came with factory default fixed sensitivity or had a few tap settings. What tap to use was determined by estimated fault current on the line, making sure that the relay sensitivity was sufficient for the relays to dependably trip for all types of fault on the line. Three phase sensitivity was often limited to current above load levels in order not to trip for open pilot wires.

For digital current differential line relays, the sound and simple setting principles utilized for pilot wire relays seem to have been forgotten. Commonly, the most sensitive setting (10 – 20 % of nominal current) is applied and even recommended without any consideration of actual fault current levels for the application. This practice contradicts fundamental relaying principles that balance security, sensitivity, dependability and operating speed of the protection scheme. For sensitivity, the requirement is to set the relay to detect all faults on the line with a sufficient margin, seldom does this require the most sensitive setting. Higher sensitivity will increase dependability, but decrease security. Too high sensitivity may cause false trips due to ct errors at external faults with high fault currents, or even false trips on load for channel delay measurement errors due to unequal transmit and receive delays.

This paper reviews the basic setting criteria for current differential line protection, and the charge comparison relay in particular. While setting parameters will differ depending on the type of current differential relay, the setting principles and system conditions to consider remain largely the same. Operating time, sensitivity, dependability and security requirements are examined for typical applications. Considerations for weak feed conditions, ct errors and ct saturation, and charging current are discussed. In addition, the effect of channel delay compensation errors and asymmetrical channel delays possible on digital communications networks with regards to setting considerations is examined.

دانلود - Download Link
حجم: 666.57 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 28
نوع فایل: pdf

 

Detection of inrush current in distribution transformer using wavelet transform

admin بازدید : 657 سه شنبه 06 بهمن 1394 نظرات (0)

Detection of inrush current in distribution transformer using wavelet transform

 Abstract

 Inrush currents in transformers are non-sinusoidal, high magnitude currents generated due to flux saturation in the core during energization. For protection purpose, in this paper an efficient method for detection of inrush current in distribution transformer based on wavelet transform is presented. Using this method inrush current can be discriminated from the other switching transients such as: load switching, capacitor switching and single phase to ground fault. Inrush current and other events for feature extraction and discrimination are simulated using Electro Magnetic Transient Program (EMTP). Results in all cases show the effectiveness of proposed procedure in identifying inrush current from other transients.

دانلود - Download Link
حجم: 350 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 10
نوع فایل: pdf

 

 

MatLab Simulation -Modeling of the Siemens 7UT6 Differential Protection Relay

admin بازدید : 620 شنبه 03 بهمن 1394 نظرات (0)

MatLab Simulation -Modeling of the Siemens 7UT6 Differential Protection Relay

Abstract

 In today’s demanding business environment, modeling the power system has become necessary in order for utilities to make the right decision when it embarks on any form of asset expansion. Modeling allows the proposed system to be checked for any potential problems, such as mal-operation and incompatibility. The Siemens 7UT6 differential protection relay is used for power transformer differential protection and is capable of protecting transformers of any vector group. This paper covers the steps of modeling the 7UT6 relay and the application of the modeled relay in testing a protection system. A demonstration tripping of vector group D11 will be shown and the fault currents discussed. Graphs showing the phase voltages and currents will be inspected.

دانلود - Download Link
حجم: 118 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 9
نوع فایل: pdf

 

TRANSFORMER MODELING AS APPLIED TO DIFFERENTIAL PROTECTION

admin بازدید : 697 چهارشنبه 30 دي 1394 نظرات (0)

TRANSFORMER MODELING AS APPLIED TO DIFFERENTIAL PROTECTION

 ABSTRACT

This paper presents a power transformer model to evaluate differential element performance. The paper analyzes transformer energization, overexcitation, external fault, and internal fault conditions with this model. Test results with an actual transformer validate the model. The paper includes a guide for properly selecting current transformers for differential protection applications. Accurate power transformer modeling and proper current transformer selection lead us to improved transformer protection.

دانلود - Download Link
حجم: 135.27 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 21
نوع فایل: pdf

 

Wavelet based ANN Approach for Transformer Protection

admin بازدید : 594 یکشنبه 27 دي 1394 نظرات (0)

Wavelet based ANN Approach for Transformer Protection

Abstract

 This paper presents the development of a wavelet based algorithm, for distinguishing between magnetizing inrush currents and power system fault currents, which is quite adequate, reliable, fast and computationally efficient tool. The proposed technique consists of a preprocessing unit based on discrete wavelet transform (DWT) in combination with an artificial neural network (ANN) for detecting and classifying fault currents. The DWT acts as an extractor of distinctive features in the input signals at the relay location. This information is then fed into an ANN for classifying fault and magnetizing inrush conditions. A 220/55/55 V, 50Hz laboratory transformer connected to a 380 V power system were simulated using ATP-EMTP. The DWT was implemented by using Matlab and Coiflet mother wavelet was used to analyze primary currents and generate training data. The simulated results presented clearly show that the proposed technique can accurately discriminate between magnetizing inrush and fault currents in transformer protection.

دانلود - Download Link
حجم:  490 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 8
نوع فایل: pdf

 

A Novel Digital Relay Model Based on SIMULINK and Its Validation Based on Expert System

admin بازدید : 615 دوشنبه 21 دي 1394 نظرات (0)

A Novel Digital Relay Model Based on SIMULINK and Its Validation Based on Expert System

Abstract

This paper presents the development of a novel digital relay model and its validation by a digital relay data analysis application. The model is developed as a SIMULINK Sfunction block. MATLAB file I/O functions are employed to generate an oscillography file and an event report. The expert system based digital relay data analysis application validates the relay model and generates diagnosis information for refining the model. An example is used to demonstrate the procedure of simulation, validation, and refining.

 

دانلود - Download Link
حجم: 156.5 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 6
نوع فایل: pdf

 

Designing For A Low Resistance Earth Interface (Grounding)

admin بازدید : 681 سه شنبه 15 دي 1394 نظرات (0)
Designing For A Low Resistance Earth Interface (Grounding)
 
 
 
Grounding (or earthing) is the art of making an electrical connection to the earth. The process is a combination of science and “art” as opposed to pure science. This process is required because it is necessary to go through a process of “testing the options,” as opposed to calculations made via some formal process. The options for each site must be determined through visualization and evaluation, individually, using a related analytical process. The earth must be treated as a semiconductor, while the grounding electrode itself is a pure conductor. These factors make the design of an earthing system complex, not derived from a simple calculation or the random driving of a few rods into the soil. Knowledge of the local soil conditions is mandatory and is the first step in the design process. This includes its moisture content, temperature, and resistivity under a given set of conditions.
 
دانلود - Download Link
حجم: 272.73 KB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 23
نوع فایل: pdf

 

Programmable Logic Controllers: Programming Methods and Applications

admin بازدید : 589 چهارشنبه 09 دي 1394 نظرات (0)

Programmable Logic Controllers: Programming Methods and Applications

 Most textbooks related to programmable controllers start with the basics of ladder logic, Boolean algebra, contacts, coils and all the other aspects of learning to program PLCs. However, once they get more deeply into the subject, they generally narrow the field of view to one particular manufacturer's unit (usually one of the more popular brands and models), and concentrate on programming that device with it's capabilities and peculiarities. This is worthwhile if the desire is to learn to program that unit. However, after finishing the PLC course, the student will most likely be employed in a position designing, programming, and maintaining systems using PLCs of another brand or model, or even more likely, many machines with many different brands and models of PLC. It seems to the authors that it would be more advantageous to approach the study of PLCs using a general language that provides a thorough knowledge of programming concepts that can be adapted to all controllers. This language would be based on a collection of different manufacturer types with generally the same programming technique and capability. Although it would be impossible to teach one programming language and technique that would be applicable to each and every programmable controller on the market, the student can be given a thorough insight into programming methods with this general approach which will allow him or her to easily adapt to any PLC encountered. Therefore, the goal of this text is to help the student develop a good general working knowledge of programmable controllers with concentration on relay ladder logic techniques and how the PLC is connected to external components in an operating control system. In the course of this work, the student will be presented with real world programming problems that can be solved on any available programmable controller or PLC simulator. Later chapters in this text relate to more advanced subjects that are more suitable for an advanced course in machine controls. The authors desire that this text not only be used to learn programmable logic controllers, but also that this text will become part of the student’s personal technical reference library. Readers of this text should have a thorough understanding of fundamental ac and dc circuits, electronic devices (including thyristors), a knowledge of basic logic gates, flip flops, and Boolean algebra, and college algebra and trigonometry. Although a knowledge of calculus will enhance the understanding of PID controls, it is not required in order to learn how to properly tune a PID.

دانلود - Download Link
حجم:  3.81  MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 271
نوع فایل: pdf

 

جزوه آموزش پردازش تصویر با استفاده از نرم افزار matlab -دانشگاه پیام نور قم

admin بازدید : 602 جمعه 27 آذر 1394 نظرات (0)
  • جزوه آموزش پردازش تصویر با استفاده از نرم افزار matlab -دانشگاه پیام نور قم

 

 

دانلود - Download Link
حجم:1.90 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 51
نوع فایل: pdf

 

آموزش نرم افزار سایم(SYMDIST) به صورت جامع در 26 فصل-قسمت اول

admin بازدید : 685 چهارشنبه 18 آذر 1394 نظرات (0)
  • آموزش نرم افزار سایم(SYMDIST) به صورت جامع در 26 فصل-قسمت اول

 

 

 

دانلود - Download Link
حجم:9.89 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 174
نوع فایل: pdf

کتاب آموزشی مثلث نارنجی- PLC STEP5

admin بازدید : 762 یکشنبه 15 آذر 1394 نظرات (0)
  • کتاب آموزشی مثلث نارنجی- PLC STEP5

 

 

 

مقدمه و فهرست فصل اول (مفاهیم منطقی) فصل دوم (ساختار PLC) فصل سوم (مقدمه ای بر زبان STEP 5)
دانلود - Download Link دانلود - Download Link دانلود - Download Link دانلود - Download Link
حجم:2.05 MB حجم:2.25MB حجم:1.91 MB حجم:8.21MB
تعداد صفحات: 15 تعداد صفحات: 25 تعداد صفحات: 19 تعداد صفحات: 99
رمز تمامی فایل ها: www.power2.ir
نوع فایل ها: pdf

 

 

 

فصل چهارم (برنامه نویسی) فصل پنجم (شیوه های کنترل فرآیند) فصل ششم (رفع اشکال نرم افزاری) فصل هفتم (برنامه نویسی به زبان CSTL)
دانلود - Download Link دانلود - Download Link دانلود - Download Link دانلود - Download Link
حجم:5.3MB حجم:5.14MB حجم:1.69MB حجم:1.46MB
تعداد صفحات: 61 تعداد صفحات: 57
تعداد صفحات: 17
تعداد صفحات: 17
رمز تمامی فایل ها: www.power2.ir
نوع فایل ها: pdf

 

 

 

 

 

فصل هشتم (برنامه نویسی به روش Graph 5)
ضمیمه ها
دانلود - Download Link دانلود - Download Link
حجم:1.75MB حجم:1.22MB
تعداد صفحات: 21
تعداد صفحات: 24
رمز تمامی فایل ها: www.power2.ir
نوع فایل ها: pdf

 

کتاب پیکربندی و برنامه نویسی شبکه اترنت صنعتی با نرم افزار step7 -تالیف آقای مهندس ماهر

admin بازدید : 664 دوشنبه 09 آذر 1394 نظرات (0)
  • کتاب پیکربندی و برنامه نویسی شبکه اترنت صنعتی با نرم افزار step7 -تالیف آقای مهندس ماهر

 

 

دانلود - Download Link
حجم:7.16 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 311
نوع فایل: pdf

 

آموزش نرم افزار eplan p8

admin بازدید : 615 شنبه 30 آبان 1394 نظرات (0)

نرم افزار EPLAN برنامه ای حرفه ای برای رسم و طراحی کنترل پروسه های الکتریکی می باشد و در مهندسی برق کاربرد فراوانی دارد.این نرم افزار جهت انجام پروسه های صنعتی و مدیریت پروژه های الکتریکی بسیار مناسب می باشد .توانایی های نرم افزار eplan در فرایند اتوماسیون صنعتی بسیار زیاد می باشد .برخی از این توانایی ها را می توان :رسم جانمایی تابلو ,ایجاد صفحات شماتیک , رسم صفحات گرافیکی و امکان دریافت اطلاعات از نرم افزارهایی همچون ACADو ACDSEE , امکان نمایش دقیق رابطه بین المانهای عناصر و همچنین ایجاد خروجی های گرافیکی مانند نمودا ها و لیست قطعات... نام برد

 

 

 


حجم: 6 mB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 112

نوع فایل:پی دی اف

 

آموزش logo بصورت power point

admin بازدید : 663 جمعه 15 آبان 1394 نظرات (0)

این اموزش که مربوط به دبیرخانه راهبری برق کشور است یکی از کم نظیر ترین آموزشهای plc در زمینه logo هست، این آموزش به صورت فایل پاورپوینت و در 121 صفحه تهیه شده و می تواند کمک شایانی در یادگیری logo داشته باشد.این فایل درای پنج فصل با عناوین 1-مقدمه 2-نصب و سیم بندی 3-توابع  4-عملکرد دستگاه 5-نرم افزار لوگو-ویرایش5  6-مثال کاربردی می باشد

 

 

دانلود - Download Link
حجم:7 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 121
نوع فایل: ppt

 

کتاب آموزش ویژوال C# 2005 - تالیف سید محمد هاشمیان

admin بازدید : 607 سه شنبه 12 آبان 1394 نظرات (0)
  • کتاب آموزش ویژوال C#   2005  - تالیف سید محمد هاشمیان

 

 

 

دانلود - Download Link
حجم:9.57 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 951
نوع فایل: pdf

 

ترجمه Help نرم افزار Citect SCADA

admin بازدید : 656 یکشنبه 03 آبان 1394 نظرات (0)
  • ترجمه Help نرم افزار Citect SCADA

 

نرم افزار Citect HMI/SCADA ، محصول كمپاني استراليايي Ci Technologies مي باشد و نرم افزاريست كه براي نظارت و كنترل طرح ها و تجهيزات صنعتي استفاده مي شود. اين نرم افزار براي نمايش اطلاعات جمع آوري شده و ارسال آن به يك مركز كنترلي طراحي شده است.

Citect HMI/SCADA قابليت مونيتورينگ طرح ها براي اطمينان از صحت كاركرد و همچنين هشدار به اپراتور به هنگام بروز مشكل در سامانه، را دارا ميباشد.

این ترجمه از 10 فصل تشکیل شده است :
1- آشنایی با سامانه کنترل و نظارت
2- مروری بر Citect HMI/SCADA
3- آشنایی با Citect Explorer
4- مدیریت پروژه
5- خلاصه عملکرد نرم افزار Citect
6- گرافیک
7- هشدارها Alarms
8- معرفی Trends
9- فرامین و کنترلها
10- تحلیلگر فرایند

 

 

 

Download Link-part 1
Download Link-part 2
حجم:77 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 133
نوع فایل: pdf

منبع:eca

 

آموزش نرمافزار digsilent- مطالب اصلی

admin بازدید : 652 سه شنبه 14 مهر 1394 نظرات (0)

این آموزش توسط شرک برق منطقه ای فارس تهیه شده که در واقع help دیگسایلنت رو ترجمه کردند و می تواند در یادگیری دیگسایلنت بسیار ماثر باشد . نرم افزار power factory یکی از قوی ترین نرم افزارهای تحلیل شبکه می باشد که در هر سه حوزه تولید ،انتقال و توزیع کاربرد دارد ، به واسطه این نرم افزار می توان یک شبکه گسترده را به صورت کامل ترسیم نمود و محاسباتی همچون پخش بار ، پخش بار اقتصادی ،اتصال کوتاه ،انالیز پایداری ،جایابی بهینه خازن ،بهینه سازی سایز کابل و دها موارد دیگر را که در قالب توابع ارئه میگردد محاسبه نماید.

 

جهت دریافت فیلم آموزش نرم افزار دیگسایلنت 14 اینجا کلیک کنید

 

 

 

دانلود - Download Link
حجم: 7.17 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 420
نوع فایل: pdf

 

بررسی رفتار ماشین القایی روتور سیم بندی شده کنترل شده با PWM

admin بازدید : 819 شنبه 21 شهريور 1394 نظرات (0)

با توجه به توسعه روز افزون کاربرد الکتورنیک در بحث قدرت ، در فصل اول به بررسی عملکردعناصر الکترونیک قدرت می پردازیم.با توجه به اینکه یکی از مباحث مهم،کنترل توان الکتریکی سیستم های گرداننده موتور الکتریکی است ، لازم است که ابتدا به بررسی موتور القایی و نحوه عملکرد و خصوصیات آن بپردازیم. در فصل سوم در مورد سیکلو کانورترها بحث می کنیم که قسمت مهمی از این پروژه را در بر می گیرد.اگر به طور خلاصه بخواهیم یک سیکلو کانورتر را معرفی کنیم بهترین و کوتاهترین توصیف ممکن، تبدیل فرکانس منبع به یک فرکانس دیگر(معمولا کوچکتر) است و کاربرد عمده آن در مورد کنترل دور موتورهای القایی و درایور های آن می باشد. با توجه به کاربرد وسیع اینورترها در صنعت و بویژه در درایوهای کنترل دور،در فصل چهارم سعی خواهیم کرد یک شناخت جامعی را در مورد اینورتر ها به خوانندگان گرامی ارائه دهیم.در واقع اینورتر ها و سیکلو کانورتر ها دو جزء اصلی و بسیار مهم صنعت الکترونیک قدرت را تشکیل می دهند.امید است مطالب مفید واقع شوند.

فصل اول :
 الکترونیک قدرت                                  
1-1مقدمه                                                                                                                                                                
2-1عناصر الکترونیک قدرت                                                                                                                                     
3-1انواع مدارهای الکترونیک قدرت                                                                                                                       
 
فصل دوم :
موتورهای القایی                                                                                                                                                       
1-2مقدمه14
2-2مدار معادل موتور القایی                                                                                                                                     
3-2مشخصه کارایی                                                                                                                                                
4-2مشخصه گشتاور و سرعت موتورهای القایی                                                                                                       
5-2روشهای کنترل دور موتور القایی                                                                                                                        
1-5-2کنترل ولتاژ استاتور                                                                                                                                   
2-5-2کنترل ولتاژ روتور                  
3-5-2کنترل فرکانس                                                                                                  
4-5-2کنترل ولتاژ و فرکانس                                                                                  
 
 
فصل سوم :
سیکلوکانورتر (مبدل فرکانس)                                                                                                                                  
1-3مقدمه                                                                                                                                                           
 2-3نحوه عملکرد مبدل کاهنده فرکانس                                                                                                                   
3-3سیکلوکانورتر تکفاز                                                                                                                                           
4-3عملکرد گروه مسدود                                                                                                                                         
5-3انواع سیکلوکانورتر                                                                                                                                            
1-5-3سیکلوکانورتر پوش                                                                                                                                  
6-3ویژگیهای سیکلوکانورتر                                                                                                                                     
7-3بررسی عملکرد یک موتور القایی روتور سیم بندی شده دو سو تغذیه ای در اتصال با سیکلوکانورتر                      
1-7-3بازده و ضریب توان wrim بر حسب ولتاژ بار            
2-7-3 شکل موجهای ولتاژ و جریان     
8-3خصوصیات سیکلو کانورتر در شرایط هدایت ناپیوسته                                                                                         
9-3اثرات اندوکتانس منبع بر عملکرد سیکلو کانورتر                                                                                                  
10-3واکنش شبکه در برابر سیکلوکانورتر                                                                      
1-10-3ضریب توان                  
11-3روابط مداری سیکلو کانورتر                                                                                                                              
12-3مزایا و معایب سیکلو کانورتر                                                                                                                              
 
فصل چهارم :
اینورترهای با مدولاسیون پهنای پالس 
1-4مقدمه                                                                                                                                                               
2-4دسته بندی اینورترها                                                                                                                                          
1-2-4 اینورتر تکفاز با سر وسط                                                                                                                           
2-2-4اینورتر پل تکفاز                                                                                                                                     
3-2-4اینورتر پل سه فاز                               
3-4قدرت برگشتی اینورتر                                                                                                                                      
4-4مقایسه سیکلوکانورتر با اینورتر                                                                                                                          
 
فصل پنجم :
شبیه سازی کنترل موتور سرعت متغیر                                                                                                                          
1-5 مقدمه                                                                                                                                                                
2-5 ساخت و شبیه سازی درایو موتور PWM                                                                                                           
3-5 بارگذاری و محرکه گذاری موتور                                                                                                                        
4-5 کنترل پل اینورتر با استفاده از Pulse Generator                                                                                    
5-5 نمایش سیگنال ها و مولفه های اندازه گیری شده ولتاژ و جریان                                                                              
6-5 شبیه سازی درایو کنترل موتور PWM با الگوریتم انتگرال گیری پیوسته                                                               
7-5 استفاده از بلوک مولتی متر                                                                                                                                  
8-5 استفاده از انتگرال گیری گسسته برای درایو موتور                                                                                                 
9-5 انجام آنالیز هارمونیکی با استفاده از ابزار FFT                                      
منابع و ماخذ                                                                                                                               
 
 
 
   

حجم: 3.86 MB
رمز: www.power2.ir
تعداد صفحات: 135

نوع فایل:pdf

 

تعداد صفحات : 4

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نویسندگان
    آمار سایت
  • کل مطالب : 356
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 8
  • آی پی دیروز : 33
  • بازدید امروز : 93
  • باردید دیروز : 58
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 4
  • بازدید هفته : 527
  • بازدید ماه : 5,805
  • بازدید سال : 12,558
  • بازدید کلی : 709,702